Därför är empatiskt ledarskap viktigt

När vi pratar ledarskap haglar lätt adjektiven över hur en bra ledare ska vara. Att empati är en viktig egenskap hos ledare är något man talat om länge. Det är bra för medarbetarnas välmående och forskning visar också att det har en positiv inverkan på balansen mellan arbete och familjeliv och innovationsförmågan.

Även om empati kanske ofta underskattas som en affärsfärdighet, tyder resultaten i studien från Catalyst på att empati hos ledare är avgörande för framgång i framtidens arbete, det länkar till ett antal tydligt positiva effekter:

Innovation  – med empatiska ledare säger 61% att de blir mer innovativa jämfört med 13% där ledarna ses som mindre empatiska.

Engagemang – 76% av medarbetarna som upplever sig ha en empatisk ledare är engagerade i sitt arbete jämfört med enbart 32% hos övriga.

Retention – det är fler som stannar länge på en arbetsplats med ett empatiskt ledarskap.

Inkludering – 50% av medarbetare med inkluderande ledare upplever sin arbetsplats som inkluderande jämfört med 17% där ledarksapet är mindre empatiskt.

Balans mellan arbete och familjeliv – är betydligt bättre hos de som upplever sig ha empatiska ledare än övriga.

Dela:

Fler inlägg

Vikten av ett starkt employer brand

På dagens seminarium ”Jakten på kompetens är global -” presenterade Katarina Önell och Kotomi Ogi från Kantar, data från World Employer Branding Day som ägde

7 viktiga uppgifter styelse

Styrelsearbete med mening

Vad är en styrelses uppgifter?  Den viktigaste uppgiften för en styrelse är nog trots att att Hjälpa VD att bli framgångsrik – Som VD är