Säkerställ en positiv kandidatupplevelse – även vid ett nej

Att säkerställa en positiv kandidatupplevelse är viktigt för alla företag, även när man måste meddela kandidaterna att de inte fått jobbet. Att ge feedback till kandidater är avgörande för att skapa en god relation och för att förbättra företagets anseende på lång sikt.

Här delar vi fyra anledningar varför det är viktigt att ge feedback till kandidater även vid en nej:
 

1. Tillfälle att skapa relation med potentiellt framtida kollegor
Ge meningsfull feedback genom att identifiera specifika erfarenheter som saknas. Betona också kandidatens styrkor i rekryteringsprocessen och be om feedback samt lämna tid för eventuella frågor. Det är också viktigt att ge återkoppling till kandidaten så snart som möjligt.

 
2. Kontaktyta för att stärka ditt arbetsgivarvarumärke

Hur ni hanterar avslag kan påverka ert rykte och varumärkesimage. Att visa respekt och uppskattning för kandidatens tid och ansträngning genom att ge tydlig och konkret återkoppling kan stärka ert employer brand och bygga en positiv relation med kandidaten. . Om kandidaten får en positiv upplevelse är chansen större att personen kan tänka sig att söka jobb igen i framtiden eller rekommendera er till andra kandidater.

3. Chans att växa ditt nätverk med lojala ambassadörer
En positiv upplevelse kan öka kandidatens motivation att fortsätta söka jobb och att engagera sig i ert företag på andra sätt, till exempel genom att följa er på sociala medier eller delta i era evenemang.

4. Feedback för starkare självkänsla
Är du en av de rekryterare som skickar ut enkäter om kandidatens upplevelse kring rekryteringsprocessen? Tänk på att om du förväntar dig att få feedback kring din rekryteringsprocess, bör du erbjuda dina kandidater det samma. Feedback kan hjälpa kandidater att förbättra sin jobbsökning och intervjufärdigheter, gör dem till starkare kandidater för framtida möjligheter.

 

Vill du ha hjälp med er rekryteringsprocess eller har du några frågor kring ämnet? Tveka inte att höra av dig till oss!

Dela:

Fler inlägg

6 tips för en lyckad rekrytering

Att genomföra en framgångsrik rekrytering är viktig för företagets framgång och tillväxt. Konsten att hitta och attrahera rätt kandidater kräver investering av tid, resurser och engagemang. Dock är det en investering som kan leda till att du hittar de mest lämpade kandidaterna som kommer att bidra till din organisation på lång sikt. Här delar vi några råd för att lyckas med din rekrytering

Skapa en engagerad, välmående och framgångsrik organisation

Att leda och forma en framgångsrik organisation är en konst i sig. En välmående och framgångsrik organisation är ingen tillfällighet, utan ett resultat av medvetna strategier och beslut som inspirerar och motiverar medarbetare att tillsammans nå målen. Här delar vi några riktlinjer för att skapa en stimulerande och effektiv arbetsmiljö där medarbetare kontinuerligt kan växa och leverera på en hög nivå